Armonii
DACIA_MG_5287_mic
Salata Dacia

Ingrediente: varză albă, morcov, endivia

DECEBALVS PER SCORNILO

”Varză” e pe lista scurtă a cuvintelor din limba română moștenite din limba dacă – știți, alături de barză, mazăre, viezure, copil, brânză sau butoi.

Ei bine, salata Dacia nu e cu nimic mai prejos, în materie de sorginte antică. Combinația dintre varza albă, dulcele și bogatul morcov și latina andivia este consemnată încă din acele vremuri, pe plăcuțele de la Eisbergdava și consfințește, nu-i așa, etnogeneza poporului român.

O salată care se servește cel mai bine din cușma de tarabostes.

BUCUR_MG_5289_mic
Salata Bucur

Ingrediente: varză roșie, morcov, endivia

Balada ciobanului Bucur

Cercetătorul în istorie salatistică S. Eisbergovici este creditat cu descoperirea unei culegeri de balade dedicate lui Bucur, culese din folclorul dâmbovițean. Dintre acestea se remarcă Balada Ciobanului”, din care reproducem un fragment:

Fu cândva p-aicișa

Un cioban, muntean sadea,

Ce sălate-i mult plăcea.

Lui Bucur i se zicea

El la târg mai poposea

Și la han el comanda:

-Ia ma dă, hangiță-ncoa’

O salată la mandea

Să fie cu-endivia,

Cicoare d-Italia

Și cu morcov de colea

Din grădini de la mata,

Și cu varză – roșia

Că-i mai iute ca alba!

Astfel, consemnează istoricii, s-a născut această salată.

_Eisberg_Packshot_Sweet_Romania_Eisberg_250g
Eisberg

Ingrediente: eisberg

Să descoperi Forța ai venit, hhmm, hmmmm…?

Unde este Forța eu știu. Eu îți arăt. Cu Eisberg puternică este Forța! De nutrienți esențiali salata Eisberg o sursă este – și, cu doar 20 de calorii pe porție, dacă Forță și sănătate vrei, salată Eisberg să mănânco trebuie.

S-o simți trebuie… să curgă prin tine las-o… cu o infuzie de carbohidrați, fibre și de vitamina K organismul de energie și sănătate îți va umple.

Și o veste bună pentru tine mai am. Perfectă Forța aceasta este pentru că în toate salatele merge, cu toate legumele și în mai toate combinațiile.

Forța Eisberg prin excelență este!

_Eisberg_Packshot_Sweet_Romania_Romana_280g
Mixta Romana

Ingrediente: eisberg, varză roșie, morcov

O recenzie de la ”Il Criticissimo” de artă salatistică, Insalato Eisbergo

…și gustului ce e al gustului. Nu mă așteptam la mare lucru atunci când am imers în profunzimile papilarde ale unei pungi, însă stupefacția a transgresat dinamic spre entuziasm: Mixta Romana e probabil cea mai subtilă și dialectică salată din portofoliul Eisberg. Conține varză roșie și morcov, pe lângă salata Eisberg, și este perfectă pentru orice salată care include ingrediente mai ”grele” precum ouăle, șunca, dressingul cu maioneză etc.

Ce o face subtilă? Clarissimo, vorbim aici despre armonia cromatică și de gusturi. Sunt trei culori, trei surse de minerale și vitamine și, mai ales, cele trei tipuri diferite de senzații crocante: ”Crak” de la morcov, ”crok” de la varza roșie și ”crik” de la salata Eisberg. Fiecare dintre aceste trei onomatopee evocă o anumită stare ontologică a comuniunii dintre papilele gustative și molari, o cosmogonie a sunetelor ancestrale dintre fălci.

Ce o face dialectică? Aceleași lucruri, privite altfel. Salata Eisberg, cu verdele delicat îmbinat cu alb, cu versatilitatea sa proteică, este per se o teză. Purpuriul întunecat al verzei roșii – o, ce nume de descendență hegeliană, ”Red Kraut” i-au dat englezii! – este, salatis salandis, o antiteză.

Iar al treilea ingredient, morcovul – cel mai bogat și uniformizant ingredient dintre toate, cel care echilibrează gusturile și culorile – este o sinteză.

Ce-ți poate pofti bolul mai dialectic de-atât?