Numele meu e sănătate – pe bune!

Cînd auzi numele meu te gîndești la calmante, la ceaiuri și la somn profund. Îți scriu aceste rînduri ca să te mai gândești și la altceva: mă confunzi cu o soră de-a mea.

Pe undeva e firesc, suntem câteva sute de surori răspândite în toată lumea, din care doar câteva zeci dintre ele sunt celebre, local sau global.

Numele meu de ”familie” vine din Antichitate, din verbul latinesc ”valeo, valere” care se poate traduce prin ”a fi în putere, sănătos”. Cred că ai înțeles deja ideea 😉

Fără modestie o spun, sunt una dintre celebrități. Numele meu oficial este Valerianella locusta. Nemții îmi spun Nüssler, francezii mă știu drept Doucette sau Raiponce, de unde și o poreclă celebră – Rapunzel :). Pe la noi, lumea mă știe și ca ”iarba mielului”.

Mă găsești prin salatele Europei, din nordul scandinav în sudul mediteraneean*.

Stau foarte bine la capitolul vitamine – B și C mai ales – și rivalizez cu spanacul la conținutul de fier și de alte minerale care ți-ajută ție sistemul circulator. Dar cel mai stau la ceea ce mă reprezintă cu adevărat: gustul dulceag, care amintește de nuci, și textura fină, catifelată – asta în afara verdelui închis care contrastează plăcut cu, de pildă, albul oului fiert (cu care mă potrivesc foarte bine, în salate sau singură.

Eu sunt Valeriana din Eisberg și m-aș bucura să ne cunoaștem.

*Valeriana poate fi găsită în mixul Eisberg ”Fantasia dell Orto”, dar și vândută separat. Pungile de salate Eisberg se găsesc în supermaketurile Billa, Mega Image, Carrefour, Kaufland, Auchan.