M-am mutat cu toti prietenii mei într-un bol nou!
De-acum #iubescsalatele pe eisberg-romania.ro

Vă aștept!
Madame de Frisée

Acest site va fi închis pe data de 17 decembrie 2018
Mănâncă corect: 8 principii ale alimentaţiei şi sănătăţii (a doua parte)

(continuare – citește prima parte a articolului aici)

PRINCIPIUL #5

Nutriția poate controla în mod substanțial efectele adverse ale substanțelor chimice nocive.
În presă apar în mod regulat povești despre substanțele chimice care cauzează cancer. Acrilamida, îndulcitorii artificiali, nitrozaminele, nitriții, alarul, aminele heterociclice și aflatoxina, toate au fost legate de cancer în studiile experimentale.
Există o percepție larg răspândită conform căreia substanțele chimice toxice care își croiesc drum în corpul nostru într-un mod sinistru cauzează cancerul. De exemplu, oamenii citează adesea preocupările legate de sănătate pentru a-și justifica opoziția față de folosirea excesivă a antibioticelor și a hormonilor în creșterea animalelor de fermă. Este considerat că ar fi sigur să mănânci carne dacă nu ar conține acele substanțe chimice artificiale în ea. Cu toate acestea, pericolul real al cărnii îl reprezintă dezechilibrele nutritive, indiferent de prezența sau absența acestor substanțe chimice toxice. Cu mult înainte ca substanțele chimice moderne să fie introduse în alimentele noastre, oamenii au început să experimenteze mai multe forme de cancer și boli de inimă atunci când au început să consume mai multe produse de origine animală.
Este util să privim acest principiu într-un alt mod: o boală cronică, cum ar fi cancerul, durează ani să evolueze. Acele substanțe chimice care inițiază cancerul sunt adesea cele mai mediatizate. Totuși, ceea ce nu este mediatizat este faptul că procesul bolii continuă mult timp după inițiere și poate fi accelerat sau reprimat prin nutriție în timpul etapei sale de dezvoltare. Cu alte cuvinte, nutriția determină în primul rând dacă boala va avansa în mod ireversibil.

PRINCIPIUL # 6

Aceeași nutriție care previne boala în stadiile incipiente (înainte de diagnosticare) poate, de asemenea, opri sau reversa boala în stadiile sale ulterioare (după diagnosticare).
Merită repetat faptul că bolile cronice necesită mai mulți ani pentru a evolua. De exemplu, există o percepție generală conform căreia cancerul de sân poate apărea în adolescență, dar există posibilitatea să nu fie detectat decât după menopauză! Pentru mulți, acest aspect se traduce în noțiunea fatalistă conform căreia puține lucruri se pot face mai târziu în viață.
În cazul animalelor de laborator, cancerul care s-a declanșat și se află în stadiu de dezvoltare poate fi încetinit, oprit sau reversat printr-o alimentație bună. Din fericire pentru noi, aceeași nutriție optimă maximizează starea de sănătate în fiecare etapă a unei boli. În ce privește oamenii, rezultatele cercetărilor au arătat că o dietă bazată pe alimente integrale și legume reversează bolile cardiace avansate, ajută persoanele obeze să piardă în greutate și îi ajută pe diabetici să renunțe la medicamente și să se întoarcă la o viață mai normală, apropiată de cea anterioară îmbolnăvirii de diabet.
Desigur, unele boli par a fi ireversibile. Bolile autoimune sunt, probabil, cele mai înfricoșătoare, pentru că odată ce corpul se întoarce împotriva lui însuși, poate deveni de neoprit. Și totuși, uimitor, chiar și unele dintre aceste boli pot fi încetinite sau atenuate prin dietă.
Prevenția este mai bună decât tratamentul, și cu cât consumăm mai devreme în timpul vieții alimente sănătoase, cu atât vom fi mai sănătoși. Dar pentru cei care se confruntă deja cu povara bolii, nu trebuie să uităm că nutriția poate să joace un rol vital.

PRINCIPIUL # 7

Nutriția care este cu adevărat benefică pentru o boală cronică va susține sănătatea până la final. Îndată ce am început să înțeleg mai multe despre procesele biochimice ale diferitelor boli, am ajuns, de asemenea, să văd cum aceste boli au multe în comun. Datorită acestor impresionante trăsături comune, este logic ca aceeași nutriție corectă să genereze sănătate și să prevină bolile. Chiar dacă o dietă bazată pe alimente integrale și legume este mai eficientă în tratarea bolilor de inimă decât a cancerului cerebral, puteți fi siguri că această dietă nu va dezvolta vreo boală în timp ce oprește o alta. Nu va fi niciodată “rea” pentru tine. Această dietă corectă nu poate decât să ajute. Prin urmare, mi-e teamă că nu am o formulă diferită, viabilă pentru fiecare boală în parte. Am doar o singură dietă. Avem acum oportunitatea de a clarifica în mare parte confuzia publică incredibilă. Pur și simplu, puteți maximiza starea de sănătate cu o dietă simplă.

PRINCIPIUL # 8

O alimentație corectă înseamnă sănătate în toate zonele existenței noastre. Toate părțile sunt interconectate.
Mâncatul este probabil cea mai intimă întâlnire pe care o avem cu lumea noastră; este un proces în care ceea ce mâncăm devine parte a corpului nostru. Dar și alte experiențe sunt importante, cum ar fi activitatea fizică, sănătatea emoțională și mentală și bunăstarea mediului nostru înconjurător. Încorporarea acestor sfere diferite în conceptul nostru de sănătate este importantă deoarece toate sunt interconectate. Într-adevăr, acesta este un concept holistic.
Mai mult, se pare că, dacă consumăm cele mai sănătoase alimente pentru noi, astfel contribuim la o planetă mai sănătoasă. Urmând o alimentație integrală, pe bază de plante, folosim mai puțină apă, mai puțin teren, mai puține resurse și producem mai puțină poluare și mai puțină suferință pentru animalele noastre de fermă. Alegerile noastre alimentare au un impact incredibil nu numai asupra metabolismului nostru, ci și asupra declanșării, dezvoltării și chiar inversării bolii, asupra energiei noastre; asupra activității noastre fizice, asupra sănătății noastre emoționale și mentale și asupra mediului nostru înconjurător. Toate aceste sfere aparent separate sunt puternic interconectate.
Cui îi pasă până la urmă?
Aplicabilitatea acestor principii nu trebuie subestimată. Cel mai important, ele pot contribui la reducerea confuziei publice în ceea ce privește alimentația și sănătatea. Beneficiile înțelegerii acestor principii sunt extinse și profunde pentru indivizi, societăți, animalele și planeta noastră.

(Sursa)

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste mai mult